Blog

Najnovija saznanja o nastanku plaka

Dentalni plak je prianjajući bakterijski film i glavni patološki uzročnik parodontnih bolesti.

Formiranje dentalnog plaka može se dešavati podjednako supragingivno (iznad zubnog mesa) i subgingivno (ispod zubnog mesa). Razvoj plaka je proces koji se odvija u tri stupnja.

Slijedeći formiranje pelikule (opnice, mrežice), prethodnici mikroorganizama će prionuti na to i proliferirati (bujati) i formirati kolonije (nastambe). Posljednji stadij uključuje nakupljanje filamentoznih organizama i spiroheta u kohezivni bio film.

Mnogi produkti bakterijskog plaka dopiru do subepitelnog tkiva uzrokujući upalni odgovor kao povećanje vaskularteta i leukocitne diapedeze (prolaz leukocita kroz krvne žile). Oboje, supragingivni i subgingivni plak mogu formirati čvrstu, mineraliziranu masu otvrdnutog kamenca. Površina kamenca svojom konzistencijom idealno je mjesto za zadržavanje bakterija, koje mogu pogoršati upalni odgovor.

Osim, naravno temeljitog četkanja koje će mehanički odstraniti plak, poželjno je koristiti i efektivni oralni antiseptik. On mora biti aktivan protiv širokog spektra G+ i G- bakterijskih sojeva, uključujući streptokoke i fusobakterije.

Idealno, jedna zubna voda trebala bi sadržavati u sebi i efektivni sastojak koji će penetrirati u biofilm plaka. Podaci dokazuju da esencijalna ulja i chlorhexidin iz voda za usta povećavaju tj. proširuju antimikrobni efekt.

Osmijeh je najvažniji trenutak za stvaranje dojma o nama i o njemu ovisi uspjeh naše buduće suradnje.