Blog

BEZMETALNA KERAMIKA

Vrijeme vidljivo umjetnih, pretjerano naglašenih zuba prošlo je odavno. Na scenu dolaze nove tehnologije izrade umjetnih zubnih nadomjestaka (krunica, ljuskica, mostova) koji oblikom i bojom oponašaju krunu zuba.

Krunica je protetski nadomjestak koji se pričvršćuje na postojeći zub nosač. Ljuskica je tanak protetski nadomjestak koji se lijepi na prednju plohu i dio unutarnje plohe zuba. Most je protetski nadomjestak koji u većini slučajeva zahtjeva pripremu dva zuba nosača na koje se pričvršćuje mosna konstrukcija.

Nove tehnologije, visoki kriteriji ljepote – čitaj maksimalna prirodnost; zahtijevaju dodatna i velika financijska ulaganja, kako korisnika tehnologije, tako i krajnjeg potrošača. Tehnologija proizvodnje bezmetalnih protetskih radova za jedan ili više zuba koji pacijentu nedostaju, bazirana je na CAD-CAM postupku (computer – aided design and manufacturing) odnosno upotrebi računala u postupku dizajna i proizvodnje.


Bezmetalna keramika označava bezmetalnu konstrukciju koja je u potpunoj suprotnosti od tradicionalnog načina proizvodnje krunica ili mostova kojima je u osnovi metal (plemenita ili neplemenita zubna legura). Ta plemenita osnova se prekrivena keramikom te ovisno o vještini stomatologa i tehničara, više ili manje zadovoljavajuće nadomješta izgubljene zubne strukture ili ih estetski poboljšava.

Kako metalna osnova u klasičnim protetskim radovima ne propušta svjetlost, česti estetski problem je zub koji izgleda beživotno. U osnovi bezmetalnog rada je cirkonij-oksid (Zirkon) ili aluminij-oksid (Alumina), savršeno biokompatibilan materijal što otklanja opasnost od alergije na metal. Zirkon je visoke tvrdoće i izdržljivosti te je u usporedbi s metalom u velikoj prednosti kod stalnog opterećenja uslijed sila koje nastaju žvakanjem.

Kemijske karakteristike i bijela boja omogućuju translucenciju. Nakon što se na cirkonsku kapicu stavi porculan, završni protetski nadomjestak dobiva prirodnu živost i ljepotu.

CAD – CAM tehnologija omogućava gotovo 100% preciznost prianjanja na prirodni tj. pripremljeni zub nosač.

Česti stomatološko – kozmetički nadomjestak su ljuskice (laminates) izrađene tim postupkom. Njima se postiže onaj famozni "Hollywood smile".

Osmijeh je najvažniji trenutak za stvaranje dojma o nama i o njemu ovisi uspjeh naše buduće suradnje.