Blog

MODERNA "ZUBIĆ VILA"

Svim postojećim pacijentima, a i onim koji će to tek postati donosim informaciju o novoj usluzi, RENEGERATIVNOJ MEDICINI.


Ukratko, regenerativna medicina kao najnoviji uspiješni globalni trend je liječenje matičnim stanicama, prikupljenim iz zubne pulpe djece (mliječnih zuba). Uloga mene kao stomatologa i stomatloške ordinacije Dr. Plepelić je educirarati pacijente (roditelje i mlađe pacijente) o mogućnostima, stručno i prema uputama izvaditi ili pohraniti mliječni zub, te predstaviti tvrku BioEden, prva banku matičnih stanica sa kojem imamo partnerski odnos.

U nastavku Vam dajemo puni opis postupka prikupljanja, transporta i pohrane dentalnih matičnih stanica iz mliječnih zuba:

BioEden je prva banka matičnih stanica koja nudi mogućnost pohranjivanja stomatoloških matičnih stanica dobivenih iz zubne pulpe djece (mliječnih zuba), kao i umnjaka. Kompanija je započela poslovanje u 2003. godini u Austinu, u Texasu (SAD), gdje posjeduje laboratorije za obradu i pohranu matičnih stanica za korisnike u Americi. BioEden danas ima matične stanice pohranjene u tri laboratorija – SAD, EU i Aziji. Stanice iz zuba poslanih iz Hrvatske bile bi pohranjene u Škotskoj. Ono što kompaniju BioEden čini jedinstvenom jest patentirani postupak, čiji je rezultat pohrana korisnih mezenhimalnih matičnih stanica, kao i činjenica da se banka specijalizirala isključivo za obradu i pohranu matičnih stanica iz zubne pulpe. Ako se roditelji odluče na pohranu matičnih stanica iz zuba svoga djeteta, prvi korak bit će upisivanje podataka o roditeljima i djetetu u naš sustav. Bit će nam potrebni sljedeći podaci:

  • Ime i prezime roditelja, kontakt broj, kontakt e-mail, adresa
  • Ime i prezime djeteta, datum rođenja, adresa
  • Zemlja rođenja majke i djeteta

Nakon unošenja podataka u sustav, banka nam šalje fakturu koju prosljeđujemo klijentima te nakon cjelovite uplate šaljemo i 2 potrebna seta – jedan za privremenu pohranu i transport zuba, a drugi za transport uzorka krvi djeteta. Cijena ove usluge pohrane je 1.830,00 € te za sada ne nudimo mogućnost obročnog plaćanja.

Uz setove prilažemo upute i određene obrasce, od kojih su najvažniji Identifikacijski obrazac za zub, obrazac pristanka i obrazac Odredbe i uvjeti – oni se ispunjavaju i šalju u paketu u kojem je privremeno pohranjen otpali zub.

Ako mikrobiološka analiza koja se bude provela u laboratoriju BioEden-a pokaže nepravilnosti ili se pokaže da je vitalnost prikupljenih matičnih stanica ispod granice ili se prikupljene matične stanice ne budu mogle umnožiti do 100 milijuna u razdoblju od mjesec dana, stanice se neće pohraniti. Tada će biti potrebno ponoviti isti postupak sa sljedećim zubom. Dijete ima 12 mliječnih zuba koji se mogu pohraniti te kada jedan od njih zadovolji sve uvjete, pohrana je završena. Ponavljanje postupka se ne naplaćuje.

Ako je dijete izgubilo ovih dvanaest zuba, svakako se mogu poslati pretkutnjaci i kutnjaci, a u odrasloj dobi moguće je slati i umnjake. BioEden naglašava da nakon 26. godine života opada mogućnost uspješne pohrane matičnih stanica zbog starosti zuba, ali je banka imala dosta uspješnih pohrana čak i nakon 30. godine. Bitno je da se za pohranu šalju zdravi zubi, zubi bez karijesa. Ako umnjak još nije izbio, ali je formiran, moguće je izvaditi ga operativnim putem te takav zub poslati u proces obrade u BioEden.

U slučaju da se iskoriste svi mliječni zubići, a ni jedan od njih ne zadovolji uvjete – BioEden će zadržati 300 €, a ostatak novca će vratiti klijentu. Isto vrijedi za odrasle osobe kod kojih nije uspjela pohrana dentalnih matičnih stanica iz umnjaka.

Pohrana dentalnih matičnih stanica iz zuba u banci BioEden podrazumijeva pohranu u razdoblju od 21 godinu, a nakon isteka tog razdoblja, pohranu će se moći produžiti uz plaćanje godišnje naknade. Za korištenje pohranjenih matičnih stanica, potrebno je tražiti stanice iz banke BioEden zajedno s liječnikom koji vodi terapiju i koji uostalom odlučuje da je potrebno koristiti matične stanice u terapiji.

Posebne napomene:

  • Prikupljeni zub se što prije treba zatvoriti u posudicu napunjenu s tek otvorenim pasteriziranim mlijekom te se ona mora staviti u hladnjak
  • Izvađeni zub se ne smije čistiti ni ispirati (krv ne smeta pri procesu izdvajanja matičnih stanica)
  • Anestetici se mogu koristiti prilikom vađenja zuba
  • BioEden neće procesuirati zub s karijesom jer proces najvjerojatnije neće uspjeti zbog kontaminacije
  • BioEden će pristati obraditi zub s karijesom samo ako se radi o karijesu manjem od 2mm, a taj zub predstavlja posljednji zub čije matične stanice klijent može pokušati pohraniti
  • Zub koji se šalje na obradu mora biti živi zub te se mora izvaditi čim se počne klimati (ako se zub predugo klima, stanice odumiru te vjerojatno neće biti dovoljno vitalnih matičnih stanica u njemu)

Matične stanice iz mliječnih zuba imaju potencijal koristiti se u slučajevima:

  • dijabetes tip I i prevencija dijabetičke retinopatije
  • Parkinsonova i Alzheimerova bolest
  • moždani udar (cerebralna ishemija)
  • bolesti jetre
  • poremećaji imunosnog sustava
  • degenerativni poremećaji u starosti
  • obnova kože zahvaćene opeklinama
  • rekonstrukcija rožnice
  • obnova centralnog živčanog sustava
  • obnova vaskularnog tkiva i tretman za neurološke bolesti
  • obnova kosti, npr. facijalna rekonstrukcija
  • plastična kirurgija
  • stomatološki tretmani

Više informacija potražite na stranici http://www.bioeden.hr/ ili nas nazovite na broj 01/6447-790.
Više inoformacija za pregled i edukaciju kod stomatologa, potražite na: http://www.dental-plepelic.hr/kontakt, 01/6379-753

Osmijeh je najvažniji trenutak za stvaranje dojma o nama i o njemu ovisi uspjeh naše buduće suradnje.