Blog

Iskustvo prvih stomatoloških posjeta

Dijete se bihevioralnim tehnikama uvježbava postepeno za prihvaćanje stomatološkog tretmana. Kod njega je potrebno oblikovati ponašanje, neovisno o osjetljivosti u svrhu dentalnih zahvata.

Prije prvog posjeta stomatološkoj ordinaciji važno je kod kuće na simpatičan, prihvatljiv i djetetu razumljiv način objasniti kamo ga se vodi i u koju svrhu. Samim dolaskom u ordinaciju, stomatolog će postupati s najmlađim pacijentima na način da ih on ili asistentica upoznaju s prostorom i opremom koja ga okružuje. Pretpostavka je da se ne radi o prvoj posjeti iz nužde tj. hitnosti. Dijete se svakako dovodi prvi puta kada ga ništa ne boli, jer će samo tako moći steći pozitivna iskustva.

Prvi posjet trebao bi biti igra i zabava te upoznavanje novog prostora (koji će mališan tijekom života koristiti), a ne trauma za čitav život i noćna mora za vas i stomatologa. Kako to ostvariti, pitate se?
Ono što vi možete za svoje dijete učiniti su redoviti stomatološki pregledi odmalena, a to bi za djecu predškolske dobi bilo četiri puta godišnje. Pod pretpostavkom da mališanu zube perete vi kao što ga i kupate i recimo režete noktiće (te su radnje zahtjevnije i trebaju se i kod veće djece raditi pod nadzorom odraslih) ti bi zubi trebali biti dobro njegovani i zdravi. Samim tim dijete koje vodite na privikavanje u stomatološku ordinaciju bit će mirno i spremno naučiti sve što mu se kroz igru kod liječnika pokazuje.


Svaki puta kada odete s privikavanja pričajte s djetetom o tome pritom iznoseći samo pozitivna iskustva o proživljenoj situaciji.

Pričajte o brojanju i mazanju zuba i potaknite mališana da kroz igru kod kuće proživi još jednom te posjete, npr. neka nacrta što je zapamtio.


Nikako pred djetetom ne prepričavajte svoja tzv. bolna ili negativna iskustva jer roditelji i starija braća oblikuju mališanove stavove o boli.

Zubi su zdravi kad niknu, a o nama tj. roditeljima ovisi u većini slučajeva hoće li takvi i ostati.


Djeci u predškolskoj dobi zube perete vi ili ono samo uz vaš nadzor.

Kakao znati je li zub čist?

Na njemu nema vidljivih ostataka hrane, a sve plohe zuba su bez ljepljivih naslaga plaka!

Fenomenalno je što su u stanju sve oprati četkicom, samo da bi "sačuvali" ostatke čokolade na zubima.


Osmijeh je najvažniji trenutak za stvaranje dojma o nama i o njemu ovisi uspjeh naše buduće suradnje.