Blog

OSMIJEH JE KVALITETA ŽIVOTA.

Dragi moji,

u svakodnevnoj komunikaciji uspostavom prvih kontakata s nama nepoznatim osobama važan je prvi dojam. Tom prilikom, kod upoznavanja s ljudima, rukujemo se i smiješimo. To je uobičajeno u našoj zapadnoj kulturi. Prve četiri minute tog kontakta ljudi će o nama steći dojam koji će kasnijim druženjem nadopunjavati. Ispružit ćemo ruku, izgovoriti svoje ime i nasmiješiti se. Osmijeh je najvažniji trenutak za stvaranje dojma o vama i o njemu ovisi uspjeh vaše buduće suradnje. Kao stomatolog mogu vam reći da se tada vidi sve. Iz osmijeha se može očitati sve o vama: vaš karakter, navike, socijalni background, svijest o zdravlju i zdravstvene teškoće.

U tom važnom trenutku kada se osmjehujemo želimo ostaviti i dobar dojam, ne želeći da ona druga strana dobije pogrešnu sliku i loše nas ocjeni jer imamo: rupe u ustima uslijed vađenja zuba, crne polumjesece nastale radi straha od stomatoloških popravaka, šarene zakrpe - ni manje ni više nego na prednjim zubima, naslage kamenca, upaljeno zubno meso koje krvari, loše i dotrajale protetičarske radove, zadah iz usta, neizvađene korijene još iz školskih dana ili kvačice od proteza s komadima zelene salate, neoprane zube? Brrrrr...

 

Ma nisam vas valjda prestrašila?

Ne bojte se!

Ne volite zubara?

 

Odakle uopće dolazi taj strah povezan s posjetama stomatologu, pitam se ja?

Uostalom, svojim pacijentima u šali kažem da ne moraju kod zubara, mogu i kod zubarice, bolje je, zar ne? No, naravno, kome se obratiti za pomoć?

 

Možda onome čiji vam se osmijeh najviše sviđa, ulijeva vam povjerenje, daje sigurnost te na neki način govori da taj stomatolog zna što su lijepi zubi. Je li ta osoba starija, mlađa, muško, žensko – nevažno je! Ono što je vama bitno, uspostavite komunikaciju s tom osobom, iznesite svoje probleme, ukratko, sažeto, pričekajte da stomatolog obavi pregled i sve potrebne pretrage kao npr. rtg snimku vaših zubi i tada ga zamolite da vam iznese svoje mišljenje i odredi plan terapije. Dogovorite termin posjete za stanja koja ne iziskuju hitne intervencije i poštujte te termine jer samo tako možete u stomatološkoj ordinaciji dugoročno dovršiti sve sanacije potrebne na vašim zubima.

Iz iskustva prenosim da pacijenti koji kontinuirano dolaze na svoje termine tj. ne preskaču ih, imaju 60% veću šansu da očuvaju zdravlje svoji zuba.

 

Papirnate maramice su vam pri ruci?

Naravno, svaka asistentica će vam ih ljubazno ustupiti, međutim kada ih spremno imate vi, ostavljate dojam ozbiljne osobe koja vodi brigu o svojim potrebama.

Osmijeh je najvažniji trenutak za stvaranje dojma o nama i o njemu ovisi uspjeh naše buduće suradnje.